dissabte, 28 d’agost del 2010

Sobre el to

En un altre d’aquests apunts (Sobre la suma) comentava que per sumar, per ser amplis, majoritaris, cal que siguem positius. Explicar, convèncer i seduir. El missatge agre, que confronta, no ens durà enlloc. Tenim motius per estar emprenyats però hem de ser capaços d’obrir-nos a amplis sectors de la societat si aspirem a tirar endavant el nostre màxim objectiu i això només es farà des d’un to positiu, amable: explicant el que podem fer si som un Estat i no queixant-nos del què ara no podem fer.

Hem de ser amables tant cap a dins, cap els electors, com cap a fora. Hem de convèncer nous aliats per a la nostra causa i, si finalment assolim el nostre objectiu ens haurem d’explicar a fora: Unió Europea, ONU, són actors que hauran de tenir informació de primera mà sobre quines passes farem. Haurem de ser molt hàbils explicant el com i el per què ho fem. El camí serà ple de riscos i de paranys. I haurem de tornar a ser amables, positius.

Tenim un llarg memorial de greuges. Hem de donar-li forma, destacar que fa dècades que, en positiu, intentem encaixar-nos en Espanya. Que és llarga la llista de desil•lusions, que hem esmerçat esforços i diners en explicar-nos, en fer-nos entendre, i que la llista de renúncies també és llarga. Que la nostra és una decisió de qui ja no pot més, no és una reacció ràpida, en calent. I és ferma.

Hem de trobar aliats que ens ajudin a explicar-nos. Al món, la realitat catalana es veu sovint des de l’òptica de Madrid, on els catalans som molestos, pesats, insolidaris, ... Cal que cosim una ampla, fidel i potent xarxa d’aliats arreu. Hem de crear un lobby pro-català al món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada